Planten en verplanten

Bijzonder werk

Het planten en verplanten van (grote) bomen is een bijzonder aspect van het bomenvak. Het doet een beroep op specialistische vakkennis en ervaring. Elk project is uniek en vraagt om een eigen voorbereiding en aanpak. Het mooie van aanplantprojecten is dat meteen een zichtbaar resultaat wordt geboekt. Een aanplant of verplanting is echter pas geslaagd als na enkele jaren de bomen succesvol zijn aangeslagen en zich natuurlijk ontwikkelen.

Een plek tot leven brengen

Opdrachtgevers investeren graag in nieuwe bomen. Na aanplant van bomen komt een tuin, wijk of plein ‘echt’ tot leven. Andersom werkt het ook zo als nieuwe of verplante bomen afsterven. Het is helaas nog dagelijkse praktijk en bovendien onnodig. Een aanplantproject moet in één keer goed gaan. Niet alleen om negatieve aandacht te voorkomen, maar zeker ook om de financiële risico’s te minimaliseren. Vaak begint de ellende met het negeren of onvakkundig inschatten van de groeiplaatskwaliteit.

Geen boom te groot

Bijzondere locaties of projecten vragen soms om het toepassen van grote bomen. In de beginfase van een herinrichting is het altijd de moeite waard om de mogelijkheden van boomverplanting te onderzoeken. Hergebruik van bestaande bomen genereert meteen een ontwikkeld boombeeld en draagt bij aan het duurzame karakter van een project. Het aanplanten en verplanten van grote bomen is een expertise die het team van Quercus boomexperts van ‘A’ tot ‘Z’ in huis heeft. Zij heeft de afgelopen jaren honderden (grote) bomen met succes verplant en aangeplant. Voor elk project selecteren wij de juiste verplantmethodiek die we zelf of met hierin gespecialiseerde partners uitvoeren.

Het succes van nazorg

Het succesvol aan- of verplanten van bomen valt of staat met de juiste nazorg. Vooral in de eerste jaren na aanplant zijn bomen uitermate gevoelig voor verdroging en voedingstekorten. Zonder toegewijde nazorg kan een gehele aanplantinvestering binnen enkele weken verdampen. Tijdens de nazorgperiode is het op peil houden van het bodemvochtgehalte succesfactor nummer één. Het regelmatig controleren van de bomen en de groeiplaats geeft rust en biedt de mogelijkheid om tijdig bij te sturen.

img