U bent hier: Duurzaam -> CO2 initiatieven

CO2 initiatieven

Wilgenhout als biobrandstof
Quercus boomexperts en Krinkels hebben in de stad Groningen op braakliggende grond een wilgenplantage aangeplant. De 15 hectare grond behoort tot het nieuwe bedrijventerrein Roodehaan.

Door de economische malaise zijn er nog geen bedrijven gevestigd. Dit bracht QUERCUS op het idee om op de onbenutte grond 195.000 wilgen aan te planten. Na drie jaar worden de eerste 5 hectare wilgen tot de grond toe afgezet. De volgende 5 hectare na vier jaar en het jaar daarop de laatste 5. Als de wilgen zijn afgezet, lopen ze de jaren erna gewoon weer uit. Dit kan zich wel zo’n zeven tot acht keer herhalen.

Snippers verwarmen sportcentrum
Met de wilgensnippers gaat Groningen het gemeentelijk Sportcentrum Kardinge verwarmen. Daarvoor is een speciale houtpelletkachel ter grootte van een zeecontainer aangeschaft. Hierin kan behalve de wilgensnippers ook het gemeentelijk snoeiafval worden opgestookt. Met de wilgenplantage heeft de gemeente nu een constante aanvoer van biobrandstof.

Met deze investering in de plantage is Groningen een stap dichterbij het doel om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Het verbranden van de houtsnippers levert zogenoemd ’kortcyclische’ CO2-uitstoot op die niet bijdraagt aan de CO2-concentratie in de atmosfeer. Bij het verbruik van fossiele brandstoffen gebeurt dit wel. Dan komt CO2 in de lucht die miljoenen jaren in de aardkost is vastgehouden.

Inzet sociale werkvoorziening
In dit project nemen Quercus boomexperts en Krinkels de aanplant, het beheer en de oogst van de wilgen voor onze rekening. Hierbij maken wij ook gebruik van mankracht van IEDERZ, de sociale werkvoorziening van de gemeente Groningen.